WitruimteElke ontwerper kent de kracht van witruimte. De ruimte tussen letters, woorden, beelden en andere elementen: Visuele stilte, de ruimte met ‘niets’. Deze leegte is echter in geen geval nutteloos. Het is van essentiële waarde voor het ontwerp. Het creërt aandacht, ruimte om te ademen en het oog te kunnen laten rusten. Witruimte verbindt alle elementen en levert een wezenlijke bijdrage aan de esthetische kwaliteit.

Witruimte is niet alleen een belangrijk thema in de wereld van grafisch ontwerpers. Architecten, beeldend kunstenaars en schrijvers werken er ook mee. En elke musicus weet dat de stiltes tussen muzieknoten even belangrijk zijn als de noten zelf.

'Ruimte is de adem van de kunst.' ~ Frank Lloyd Wright

Witruimte in ons dagelijks leven
Witruimte is ook van essentieel belang in de vormgeving van ons leven. Het brengt de nodige rust en ruimte om bewuste aandacht voor het huidige moment te kunnen hebben en van de doe-modus te kunnen schakelen naar de zijnsmodus. Hierdoor zul je meer in contact komen met de textuur van alledag. In de praktijk is dit een proces van vallen en opstaan. Coaching en mindfulnesstraining kunnen je in dit proces waardevolle ondersteuning en inspiratie bieden.

Thirty spokes meet in the hub,
but the empty space between them
is the essence of the wheel.

Pots are formed from clay,
but the empty space between it
is the essence of the pot.

Walls with windows and doors form the house,
but the empty space within it
is the essence of the house.
~ Lao Tse