MindfulnessIn onze veelal drukke levens is er weinig tijd om even stil te staan. En bewust te ervaren hoe het met jou en je omgeving is. We staan veelal in de 'doe-stand' en zijn continu bezig iets voor elkaar te krijgen. Het gevolg is dat we ons vaak te gespannen en 'geleefd' voelen. Met mindfulness ontwikkel je inzicht, wijsheid en meer belevingsruimte. Je gaat ingesleten gewoonte- en reactiepatronen (h)erkennen, wat ruimte kan scheppen voor meer keuzemogelijkheden en creatieve(re) oplossingen.

Mindfulness gaat over het ontwikkelen van een opmerkzame houding en  een verfijning van de aandacht voor lichaam en geest in het hier en nu. Mindfulnesstraining is een stressreductie- en bewustzijnstraining waarbij oosterse meditatie-oefeningen en westerse psychologie samenkomen en elkaar versterken. Het wordt daarom ook wel westerse meditatie of aandachtstraining genoemd. Diverse benamingen voor een wetenschappelijk beproefde methode die milder leert omgaan met de uitdagingen, mogelijkheden en beperkingen in het leven van alledag.

Mindfulness biedt

• Meer focus en concentratie.
• Meer innerlijke rust en balans.
• Bewuster contact met jezelf en anderen.
• Groter opmerkingsvermogen.
• Ontwikkeling van creativiteit.

Mindfulnesstraining
In mindfulness- of aandachttraining wordt opmerkzaamheid en het geven van bewuste aandacht geoefend. Stap voor stap. Het is een praktijkgerichte training waarbij je het geleerde vanaf het begin in je dagelijks leven kunt oefenen. Ondersteund door wekelijkse bijeenkomsten, een handboek en 4 oefen-cd's die je tijdens de training krijgt. Mindfulnesstraining is een door dr. Jon Kabat-Zinn ontwikkelde MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) training. Het is een 8-weekse training waarin een kleine groep deelnemers diverse meditatie- en lichaamsoefeningen krijgen aangereikt die als doel hebben om het geestelijk en lichamelijk welzijn te vergroten. Tijdens deze 8 weken beoefen je als deelnemer dagelijks de formele- en informele mindfulness-oefeningen. Wekelijks is er een gezamenlijke bijeenkomst van twee en half uur waarin wordt geoefend, ervaringen worden gedeeld en thema's besproken.

De 8-weekse mindfulnesstraining in het kort

• Individueel voorgesprek
• 8 bijeenkomsten van 2,5 uur
• Stiltedag
• Circa 3 kwartier per dag thuisoefening
• Individueel nagesprek

Mindfulness op maat
Er bestaan, naast het volgen van de 8-weekse training, diverse andere mogelijkheden om te werken aan meer mindfulness in je leven. Je kunt hier bijvoorbeeld denken aan een individueel traject.

Meer info & opgave
Neem gerust contact op voor meer informatie, om je op te geven of om een afspraak te maken voor een vrijblijvend oriënterend gesprek.